The EU-Mercosur Deal: A Setback for Ethical Animal Welfare

De EU-Mercosur-deal: een tegenslag voor ethisch dierenwelzijn

Als ambachtelijke slagerij die alleen ethisch gefokte dieren inkoopt, zijn we diep teleurgesteld door het besluit van de Europese Commissie om plannen voor het verbeteren van de dierenwelzijnsnormen op te schorten. Dit besluit is een verraad aan de toewijding van de EU aan dierenwelzijn en een stap achteruit voor ethische landbouwpraktijken.

De voorgestelde wetten zouden het leven van landbouwhuisdieren aanzienlijk hebben verbeterd, waaronder het geleidelijk afschaffen van kooien en het verbieden van snelgroeiende kippenrassen. Ze zouden ook van bedrijven hebben geëist dat ze informatie over dierenwelzijn aan consumenten openbaar zouden maken, waardoor ze de macht zouden krijgen om weloverwogen keuzes te maken over het voedsel dat ze kopen.

De handelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur, die naar verluidt de reden is voor de op de plank liggende voorstellen voor dierenwelzijn, is een goed voorbeeld van hoe handelsovereenkomsten ethische landbouwpraktijken kunnen ondermijnen. De deal zou de import van vlees mogelijk maken uit landen met lagere dierenwelzijnsnormen dan de EU, waardoor er druk zou worden uitgeoefend op boeren in de EU om hun normen te verlagen om te kunnen concurreren.

Dit is een race naar de bodem voor het dierenwelzijn, en dat is onaanvaardbaar. Wij dringen er bij de Europese Commissie op aan om haar besluit te heroverwegen en prioriteit te geven aan het welzijn van dieren boven handelsovereenkomsten.

We dringen er ook bij consumenten op aan om ambachtelijke slagers zoals wij, die alleen ethisch gefokte dieren inkopen, te steunen. Door weloverwogen keuzes te maken over het voedsel dat u koopt, kunt u echt een verschil maken in de levens van boerderijdieren.

Hier zijn enkele dingen waar u op moet letten bij het kopen van vlees:

  • Bron: Vraag waar het vlees vandaan komt en hoe de dieren zijn grootgebracht.
  • Etikettering: Zoek naar labels die aangeven dat het vlees ethisch is geteeld, zoals 'gecertificeerd biologisch' of 'grasgevoerd ' .
  • Prijs: Ethisch gefokt vlees is vaak duurder dan conventioneel gefokt vlees, maar het is de investering waard.

Door ethisch geteeld vlees te kopen, ondersteunt u boeren die zich inzetten om hun dieren een goed leven te bieden. Je geeft daarmee ook een signaal af aan de voedingsindustrie dat dierenwelzijn belangrijk voor je is.

Samen kunnen we het verschil maken voor landbouwhuisdieren.

Terug naar blog